Tot onze grote schrik is vrijdagmorgen rond 2.00 een hooibrand ontstaan op de Eemlandhoeve. In de overkapping lagen hooibalen die door hooibroei in de brand gingen. Gelukkig was de Brandweer van de Regio Eemland ter plekke om dat zo snel mogelijk te blussen. Proficiat voor deze brandweerlieden die midden in de nacht deze klus klaarden!
Boer Jan vertelt:
Bijzonder is de geschiedenis.  Op de boerderij van mijn opa, midden in Spakenburg, ging vroeger ook de Hooiberg in de brand – hooibroei was een bekend fenomeen. Vanuit de familieverhalen heb je dat gehoord welke impact dat had voor een boer en zijn boerderij en zijn omgeving. Van horen zeggen.
Mijn vader ging over naar de kuilhopen – gras werd ingekuild en hooi werd zeldzaam – en zo waren ook de brandende hooibergen verleden tijd.
Ik ging als startende boer over naar de plastic kuilbalen – vroeg ingekuild gras werd in plastic balen verpakt en aan de koeien gevoerd. Maar recentelijk was de keuze gemaakt om zo min mogelijk plastic balen te krijgen – vanwege al dat plastic – en weer naar gewone hooibalen te komen.
En dan herhaalt de geschiedenis weer: opa’s verhaal van de hooibroei komt weer terug. Nu gingen mijn hooibalen in de brand. Heftig! Maar we gaan ook door – opnieuw leren hoe droog moet het hooi zijn ter voorkoming van hooibroei.
Gelukkig zijn er met de brand geen dieren omgekomen. Maar de hele schuur, gebouwd door de jonge boer Henk (op zijn 16e) is afgebrand. Daardoor is er een deel van de voorraad wintervoer verloren gegaan. We hopen dat we nog voldoende balen kunnen maken, zodat de koeien ook komende winter met eigen voer door kunnen komen. Deze balen worden weer in plastic verpakt, omdat ook de overkapping voor de balen is weggevallen. Naast de voorraad voer zijn helaas ook andere zaken vergaan: zonnepanelen voor eigen energie voorziening, diverse bouwmaterialen, waaronder biobased vezelhennep voor het Observatorium, oude bowlingbanen waar een kunstenaar weer mooie nieuwe dingen van zou maken, een mobiele kaasmakerij die bedoeld was om boeren te ondersteunen bij het zelf maken van eigen kaasjes: een project ter herstel van de regionale voedsel cultuur.
Zoals je kan lezen heeft een brand een grote impact op de boer, zijn boerderij en andere betrokkenen. Toch zijn we ook blij dat het alleen bij de Ambachtsschuur is gebleven en dat alle dieren, mensen en andere gebouwen gespaard zijn gebleven. Hierdoor kunnen we gelukkig gewoon open vandaag en zullen dus ook de vergaderingen en feestjes die gepland staan gewoon door gaan!
Lotte Huijgen | Jan Huijgen – info@eemlandhoeve.nl