Over de Eemlandhoeve

Ontstaan | Familiebedrijf

In 1993 verhuisden Boer Jan en zijn Maaike Huijgen de boerderij van de Kerkstraat, midden in het dorp, naar de Bisschopsweg. Boer zijn in een groeiend dorp, waar het steeds drukker werd, bracht namelijk moeilijkheden met zich mee.  Het land aan de Bisschopsweg was door middel van ruilverkaveling al in bezit van de Huijgens, dus hierheen verhuizen was een logische keuze.

Op deze plek, aan de rand van Bunschoten, is de Eemlandhoeve uitgegroeid tot een plek waar wekelijks veel mensen verwelkomd worden. De Eemlandhoeve zet zich in om de burger en de boer weer te verbinden, met als doel duurzaamheid. Op de Eemlandhoeve bevinden zich verschillende organisaties, die zich allemaal inzetten voor dit doel.

Jan Huijgen | Mansholtcampus

Jan was nooit een ‘normale’ boer. Hij heeft een bron van ideeën in zich en al vroeg maakte hij de keuze om geen intensieve en grote boer te worden, maar een brede boer. Zijn wens om Burger & Boer, Stad & Platteland en Creator & Creatie aan elkaar te verbinden heeft hij door de jaren heen op verschillende manieren uitgewerkt. Voor zijn bijdrage aan de multifunctionele landbouw en een veelzijdig platteland ontving hij in 2007 de Mansholtprijs.

Momenteel is Jan bezig met een nieuwe benadering voor Voedsel, Landbouw, Gezondheid en Omgeving. Deze vier onderdelen zijn namelijk een samenhangend geheel. Vanuit deze visie is hij bezig met het Herstel van de regionale voedselcultuur. Lees hier meer over op de website van de Mansholtcampus.

 Interessant weetje: de buurman boer van de Eemlandhoeve heeft juist ervoor gekozen om te intensiveren met zijn bedrijf. In zijn stal staan veel koeien en is alles geautomatiseerd: melken, voeren en schoonmaken. In plaats van kritiek op elkaar te hebben, werken de Eemlandhoeve en Het Witte Schaap samen en bieden ze de excursie: De Grootste en de Breedste boer aan.

Foto door ©FRANS KANTERS Fotografie

De Boerderij | Ons vlees

Ondanks dat er van alles gebeurt op de Eemlandhoeve, blijft de Eemlandhoeve altijd een boerderij. Op de boerderij zijn zo’n 40 Blonde d’ Aquitaine koeien. Wij staan met onze boerderij voor het eten van weinig vlees, maar wel goed vlees!

De koeien worden het hele jaar door volledige gevoerd met het gras van het erf van de Eemlandhoeve. In de zomer eten de koeien dit gras zelf van het land en in de winter krijgen ze dit gevoerd in de potstal, welke zich midden op het erf bevindt. Doordat de koeien alleen gras eten, ontwikkelen ze zich rustig en krijgen ze de tijd om te groeien. Kalveren mogen tot een half jaar bij de kudde blijven en drinken melk bij de moeder koe. Na een half jaar, worden de kalveren apart gezet, omdat het anders mogelijk is dat de stier (de vader van de kalfjes) ze gaat dekken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Het slachten is een onderdeel van het proces. Ondanks dat we dit op de boerderij weten, is het voor ons niet de normaalste zaak van de wereld. De boer kent de koeien en weet de karakters, bij slachten nemen we het leven. Dit is niet zomaar iets: we vinden het belangrijk dat mensen hierbij stil staan. Maar juist omdat wij weten dat de koe een goed leven heeft gehad, kunnen we met een gerust hart het Eemlandhoeve vlees eten. Ga jij ook voor minder, maar goed vlees? 

De Boerderij | Moestuin

Omgeven door wilgen, riet en beukenhagen ligt midden in een rijk stukje natuur de moestuin van de Eemlandhoeve. Hier verbouwt onze tuinder Joël op kleine schaal een grote verscheidenheid aan groenten en kruiden. De werkwijze is een mix van oude tradities en nieuwe technieken, waarbij de natuur het ritme bepaalt. Op deze manier ontwikkelt zich steeds meer een gezond en productief stuk grond wat ook voor de toekomst voedselveiligheid kan bieden. Benieuwd hoe dat eruitziet? Kom gerust een keer een langs op ons erf of neem snel een kijkje op Instagram.

Waarom hier je groenten halen? Vers is ook echt vers- in principe dezelfde dag geoogst. Er wordt gebruik gemaakt van ecologische teelt zonder gebruik van pesticiden, herbiciden en kunstmest. De natuur bepaalt wat er beschikbaar is- seizoensgebonden eten. Echt lokaal, geen extra belasting op het milieu door transport en gekoelde opslag. Verpakkingsarm, minimaal plastic gebruik. Regeneratieve landbouw: ruimte voor biodiversiteitsherstel, bodemleven ontwikkeling en circulaire praktijken. Grotendeels handwerk, nauwelijks gebruik van fossiele brandstoffen. Lees hier hoe het bestellen in zijn werk gaat.

De Boerderij | Natuurbeheer

Maaike werkt samen met haar vrijwilligers wekelijks op het drie hectare grote erf om dit te onderhouden. Dit doen zij op een natuurlijke manier, dit wil zeggen dat zij zo min mogelijk ingrijpen in de natuur. Ingrijpen in de natuur zorgt er namelijk voor dat het natuurlijke evenwicht verstoord wordt. Door natuurlijk evenwicht te behouden, biedt de natuur plek aan allerlei soorten diertjes en planten en krijgen diverse ziekten en plagen minder kans.

Het resultaat is een prachtig en afwisselend erf met een enorme biodiversiteit. Op het erf ben je welkom om over de paden te dwalen en te genieten van het werk van de natuur.

Vrienden van de Eemlandhoeve

De Eemlandhoeve heeft als doel de burger-boer verbinding te versterken. Onderdeel hiervan is de Stichting Vrienden van de Eemlandhoeve. Burgers participeren in de boerderij door te investeren, in ruil hiervoor krijgen ze rente in natura. In de afgelopen jaren heeft de Eemlandhoeve al bijna 100 vrienden gemaakt, die een betrokken relatie hebben met de Eemlandhoeve.

Door de participatie van deze 100 vrienden konden belangrijke stappen gezet worden die de Eemlandhoeve gemaakt heeft tot wat het nu is: de ‘dorpsstraat’ met aanliggend het proeflokaal is aangelegd en de zonnepanelen op de meeste van de gebouwen.

Jaarlijks worden er dagen georganiseerd voor de vrienden. Hierbij worden de vrienden en geïnteresseerden geïnformeerd over de ontwikkelingen op de Eemlandhoeve- deze innovatieve broedplek zorgt elk jaar namelijk weer voor nieuwe verrassingen.

Ook vriend worden van de Eemlandhoeve? Neem contact op met het bestuur van de Stichting Vrienden van de Eemlandhoeve (Desiree Berendsen, Erik Smink, Willem Ruizendaal) via vrienden@eemlandhoeve.nl

Wil je nog meer weten over de Eemlandhoeve?

kom gerust een keertje langs!

Powered by Eemlandhoeve