Natuurbeheer op de Eemlandhoeve

We besteden veel aandacht aan de biodiversiteit op het 3 hectare grote erf van de hoeve. Samen met vrijwilligers werkt Maaike Huijgen iedere week minimaal een dag buiten, om de natuurlijke vegetatie te verzorgen.

Verschralen

We doen dat door regelmatig stukken te maaien en de afgemaaide vegetatie weg te halen. Hierdoor verschraalt de bodem langzamerhand. Op een wat schalere bodem gedijen namelijk meer wilde plantensoorten. De methode die we daarvoor gebruiken wordt “mozaiekbeheer” genoemd. Dat betekent dat we niet alles in een keer maaien, niet alle wilgen in een keer knotten, enzovoort.

Natuurlijk evenwicht

Ingrijpen in de natuur is namelijk ingrijpen in een biotoop en  ingrijpen in natuurlijke successie. We willen dat allerlei diertjes zich thuis (blijven) voelen op deze plek dus moeten we hun leefgebied in stand houden. Het terrein is ook zo aangelegd dat er natte en droge plekken zijn, zonnige en schaduwrijke plekken, kortom, veel variatie in microklimaten waardoor veel verschillende planten en andere organismen zich thuis kunnen voelen. Daardoor ontstaat er een natuurlijk evenwicht; ziekten en plagen krijgen dan minder kans.

Het resultaat is een prachtig afwisselend erf waar je heerlijk over de paden kunt dwalen en op sommige punten kunt genieten van het mooie uitzicht over het landschap.

Op waarnemingen.nl wordt regelmatig bijgehouden welke planten en dieren er allemaal op de Eemlandhoeve gevonden worden.

Powered by Eemlandhoeve