Academie

De Eemland Academie wil een nieuwe op de praktijk gerichte leer- en ontwikkelomgeving zijn voor nieuwe voedselsystemen waarin een verantwoorde en duurzame ontwikkeling van voedsel en eten voor ieder mens en dier, ofwel het ‘van natuur leven’ centraal staat.

Dat de landbouw en voedselproductie moet veranderen en verbeteren is inmiddels alom bekend. Het moet duurzamer, gezonder en voorzien in de groei van voedselbehoeften als gevolg van bevolkingsgroei en welvaart.

Tegelijk is er een gebrek aan nieuw initiatief en een nieuw totaalontwerp voor de toekomst. Dit als gevolg van een ideologische tweestrijd tussen de ecologische en technologische stromingen binnen en tussen voedselorganisaties, landbouwwetenschappers, de politiek, betrokken organisaties, financiers, media en burgers. Men kan niet meer inspelen op nieuwe wensen, behoeften, waarden en mogelijkheden van een samenleving en aarde die steeds sneller veranderen.

Het lijkt bijna onmogelijk om vandaag opnieuw te beginnen. In vrijheid, op eigen norm en met een opdracht waar niemand om heen kan; ‘van natuur leven’. Een opdracht die bestaande organisaties om moverende redenen niet zomaar kunnen invoeren.

Een nieuwe ontwikkelplek kan dat wel. Leren en werken aan nieuwe ontwerpen, toepassingen en oplossingen waar ecologie, technologie, sociologie en economie samen komen. Niet als wetenschap, maar gewoon in de productie van alle dag. De Eemland Academie wil deze plaats invullen en alle benodigde stappen daartoe zetten.

Powered by Eemlandhoeve