Transitie coalitie voedsel op de Eemlandhoeve

”We zijn te gast op de Eemlandhoeve, waar de voltallige familie Huijgen ons hartelijk ontvangt. Zoon Henk vertelt hoe hij tijdens zijn studie werd gezien als hobbyboer tussen de giga (familie)bedrijven van zijn medestudenten, terwijl dochter Lotte gebak serveert en hun moeder Maaike de hapjes voorbereidt.”

Het is al een tijdje geleden, maar in september mochten wij de Transitiecoalitie Voedsel ontvangen op de Eemlandhoeve. Een mooie bijeenkomst waarin ook Jan Huijgen sprak over zijn droom met de Eemlandhoeve: een Mansholtcampus, waarin kennis, inspiratie en (onderzoeks)middelen gedeeld worden.

Uit het verslag:

Jan Huijgen spreekt in termen van Mansholt 1 en 2. “Mansholt bracht radicale verandering, dat is nu ook nodig. Onze boerderij transformeert ook van Eemlandhoeve 1.0 naar 2.0 en 3.0. We willen dat de Eemlandhoeve transformeert naar een heuse Mansholtcampus waarin kennis, inspiratie en (onderzoeks)middelen gedeeld worden. Met als eerste vertrekpunt, en tevens als visualisatieplek (of Pure Proef Plek) geïnitieerd vanuit de Transitiecoalitie: het inspiratiehuis.

Eva Pfannes, ex-rijksadviseur voor het landschap, deelt de gezamenlijke droom om Mansholt op een gezonde manier voort te laten leven. Van daaruit is een mooie samenwerking ontstaan. Eva deelt schetsen om de aanwezigen een beeld te geven van het inspiratiehuis. Door de provincie met ondernemers en burgers in gesprek te brengen, hopen Eva en Jan in termen van (brede) welvaart te besparen èn verdienen. Dit vraagt om impact studies over de verborgen kosten en baten. Met de campus willen ze mensen echt aan het denken zetten, letterlijk en figuurlijk. ‘Het is spannend om te berekenen en besluitvormers aan het denken zetten, dat het ook financieel wat kan opleveren’, aldus Eva.

Lees het hele verslag hier.

Share this post


Powered by Eemlandhoeve