Ik VOLG, wie VOLG(t)?

Beleef en proef de omslag rond Voedsel, Omgeving, Landbouw en Gezondheid (#VOLG)

Na de succesvolle actie voor Burgers & Boeren 4 Food op Give the Change: beleef en proef die omslag in het “Inspiratiehuis op de Mansholtcampus” te Bunschoten, vlak bij Amersfoort.

De Eemlandhoeve is daar al een kwart eeuw een broedplek voor nieuwe ideeen: eerst met de natuur, vervolgens met de multifunctionaliteit en nu staat de Eemlandhoeve voor zijn derde grote opgave: herstel van de regionale voedselcultuur — in welke regio dan ook. Er is daar echt een omslag nodig: tussen ons voedsel, de omgeving, de landbouw en onze gezondheid bestaan immers nauwe relaties. De verhalen daarover worden alleen maar indringender. Een omslag in het systeem gebeurt niet zomaar. Er is moed, lef en doorzettingsvermogen voor nodig om stap voor stap dat nieuwe zichtbaar te maken. Vanuit het Inspiratiehuis op de Mansholtcampus bieden we die moed, dat lef en de bijzondere inspiratie. Welkom en doe mee!

Wie was Sicco Mansholt (1908-1995)?

Deze Groninger Boerenzoon ontwikkelde zicht tot een begaafd politicus en landbouwkundige. Na de Tweede Wereldoorlog gaf Mansholt met zijn “nooit-meer-honger” de aanzet tot een ongekende modernisering van voedsel, omgeving en landbouw met impact op gezondheid. Eerst Nationaal, daarna Europees. Maar in zijn latere leven zag hij in, na het milieurapport van de club van Rome, dat zijn modernistische landbouw uiteindelijk niet goed zou gaan en maakte hij een omslag.

De Mansholtprijs werd ingesteld voor mensen die het lef hadden dezelfde omslag te maken. De drie Europese Mansholtprijswinnaars zijn Carlo Petrini (food-culture), Franz Fischler (land-culture) en Jan Huijgen (agri-culture) van de Eemlandhoeve. Zij staan voor een echte omslag in onze voedsel-, omgeving- en landbouw-cultuur – nu bovendien aangevuld met het thema gezondheid: je eigen lijf is er mee gebaat. Het microbioom in ons maagdarmstelsel is een weerspiegeling van de microbiologie van bodem en omgeving en de voedselproducten die zij produceren. Heb daarom weer het lef om als betrokken burgers deze omslag mee te maken op de Mansholtcampus – waar het Inspiratiehuis op dit moment als ontvangst- en belevingscentrum voor deze omslag ontwikkeld wordt. Dat kunnen en willen we niet zonder jullie: de betrokken burgers. Die vormen met elkaar de sleutel tot echte vernieuwing. Jullie kunnen namelijk voor de sociale beweging zorgen die het nieuwe voedselsysteem in beweging zet. Je doet het niet alleen voor jezelf, maar voor de volgende generatie(s).

Ik VOLG! Wie VOLG(t)?

Áls we met burgers en betrokkenen €10.000 ophalen, dan verdubbelt Triodos Foundation dit bedrag. Jouw bijdrage telt dus dubbel!

Meer informatie en volgen? Klik hier!

Share this post


Powered by Eemlandhoeve